Alle blogs

alle blogs

Gerko Tempelman alle blogs
Geld als religie
Boodschappen op zondag en geld als religie Een oude schoolvriend van mij noemt zichzelf met trots ‘zeer principieel’. Het is[...]
Hoe ik mijn zoontje leerde zondigen (en hoe het verder moet met hem)
Hoe ik mijn zoontje leerde zondigen (en hoe het verder moet met hem) In onze kamer staat een blauwe kast.[...]
Waarom ik ongeneeslijk religieus ben
(gedeelte uit mijn boek: www.ongeneeslijkreligieus.nl Vlak voor mijn achttiende verjaardag ging ik op bezoek bij een professor. Bij hem thuis[...]
Ik word pessimist als ik later groot ben
Dromen van later Mijn zoontje is 9 maanden oud. Op ouders van nu lees ik dat-ie dan begint met dromen.[...]
Jordan Peterson: kun je de waarheid liegen?
Dit stuk kwam tot stand in reactie op een verhaal met als titel ‘ik ben dus enthousiast over Jordan Peterson,[...]
De filosoof Aristoteles
Context van Aristoteles Tussen Socrates en Aristoteles staat Plato, ook een van de meest belangrijke filosofen aller tijden. Hij ging[...]
De filosoof Socrates
De filosoof Socrates Socrates is zonder twijfel de filosoof die het meest invloedrijk is geweest zonder ooit zelf iets geschreven[...]
Inleiding Griekse Filosofie
Inleiding Griekse Filosofie Van de Griekse Filosofie wordt vaak gezegd dat deze écht begint bij  Socrates, Plato en Aristoteles. We[...]
Mijn baby en het trauma van het bestaan
Mijn baby en het trauma van het bestaan Ik ben net vader. Zo’n 5 maanden ondertussen. En als ik met[...]
Er staat een paard in je broek (de filosofie van Wittgenstein)
Wittgenstein ‘Stel je voor: een paard.’ Als jij bovenstaande zin leest, dan roept dat een beeld bij je op. Vooral[...]
Waarom blijft geloof zo hardnekkig bestaan?
Ongeneeslijk religieus In een nieuwe blogserie over filosofie en het geloof in God, neem ik je mee in de vraag[...]
De “comeback van God in de filosofie”
We geloven niet meer in een God die vanuit de hemel ons leven regelt. Maar er is ook iets verloren gegaan. Sommige mensen spreken van een comeback van God.
Filosofie voor met het bord op schoot: Schopenhauer
Schopenhauer was ongelukkig en teleurgesteld. Zijn eerste boeken werden nauwelijks verkocht. Maak kennis met deze denker, met het bord op schoot.
Ongeneeslijk Religieus 6: God als anti-held
Helden bestrijden ‘s nachts het kwaad, dat we overdag creëren. Mooi verhaal, maar onwaarschijnlijk. Vandaar dat God soms als anti-held wordt gezien.
Ongeneeslijk Religieus 5: na de dood van God
Deel 5 uit de serie Ongeneeslijk Religieus. Over waarom het goed is dat God dood is - maar ook dat het veel te denken overblijft. Na de dood van God.
Ongeneeslijk Religieus 2: waarom we liever niet in God geloven
Er is een prima reden om niet in God te geloven: er gaan heel veel mensen dood. Soms zo veel dat men massaal het geloof verliest. Zoals in Lissabon, 1755.
Ongeneeslijk religieus 1: Filosofie en het geloof in God
Geloven in God heeft een belangrijk voordeel: het kan je helpen onheil in je leven beter te verklaren. Maar misschien ben je beter af zonder verklaring.
Ongeneeslijk Religieus 3: Nietzsche over de dood van God
Mensen kennen de filosoof Nietzsche van 'de dood van God'. Die gedachte heeft ons veel gebracht. Maar Nietzsche waarschuwt ook voor de gevolgen ervan.
Ongeneeslijk Religieus 4: de dood van God, leve de keuzestress
God is dood. Keuzestress leeft. Filosofen schrijven er veel over. En het is goed te zien aan m'n oma. Zij heeft God nog en aanzienlijk minder keuzestress.
Vier filosofen om je te begeleiden bij je goede voornemens
Goede voornemens vallen nooit mee. Gelukkig is er een filosofische traditie die erbij kan helpen. Zelfs als het je (weer) niet lukt.
Ben jij schuldig aan het leed van kleermakers in Bangladesh?
Kledingfabrieken in Bangladesh. Ze maken er onze kleding. Af en toe stort er zo’n fabriek in. Ben jij daar (mede) schuldig aan?
Ayn Rand vs de dominee
Ayn Rand is een van de meeste invloedrijke én minst bekende denkers van deze tijd. In dit blog sta ik kort stil bij haar overtuigingen en de kritiek daarop.
Filosofie voor als je met je mond vol tanden staat
Suikertaks. Kantoornomade. Nieuwe woorden zijn nodig voor nieuwe fenomenen. Maar nieuwe woorden kunnen ook goed zijn voor oude dingen. Een pleidooi.
Ook filosofen rekenen: Al-Khwarizmi
Veel wetenschap begint bij rekenen, bij de wiskunde. Zo ook de wetenschap in het Arabische Rijk. De belangrijkste figuur daarin: Al-Khwarizmi.
De onwetendheid van wetenschappers (en waarom dat goed is)
Wetenschappers weten dingen. Maar tegelijkertijd weten vooral wetenschappers dat onwetend zijn. En dat idee moeten ze koesteren.
Ik sterf dus ik ben
Doodgaan hoort bij het leven. En als je dat vergeet, laat je kansen liggen. De Nederlandse Death Cafés zoeken die kansen op. Want ik sterf, dus ik ben.
Immanuel Kant in gif
De filosofie van een van de moeilijkste denkers in de geschiedenis: Immanuel Kant. Uitgelegd in Gifjes. Dat maakt het makkelijker.
De dag dat jij en ik zondig werden
De zonde - het houdt miljoenen mensen 's nachts wakker. Maar ooit werd het uitgevonden, zou je kunnen zeggen. Ook in jouw leven.
Welke godsdienst heeft gelijk? Ontdek het zelf.
Als ik in Bagdad was geboren, was ik moslim. Voor veel mensen is de vraag naar de 'juiste godsdienst' belangrijk. Er bestaat een truc om erachter te komen.
Bewijs: de maan is van kaas
Geloven dat de maan niet van kaas is, is niet zo moeilijk. Bewijzen dat-ie niet van kaas is, is veel moeilijker. Een blog over kaas en bewijs.
Hoe kunnen we elkaar iets beter begrijpen?
Vandaag de dag lijkt het moeilijker dan ooit om elkaar te begrijpen. Maar onbegrip is van alle tijden. In de middeleeuwen hadden ze er ook last van.
Je bent gek als je niet in de hel gelooft
De hel boezemt angst in én fascineert. Maar die fascinatie is niet alleen van vroeger. Filosofen denken ook nu nog na over thema's rondom de hel.
Wetenschap en islam: hoe groeiden ze uit elkaar?
De wetenschappelijke bloei van het Arabische Rijk van de middeleeuwen nam ook weer af. Daar zijn allerlei redenen voor, dit blog analyseert er eentje.
Godsbewijs: argument tegen het ontologisch godsbewijs (2)
Serie: godsbewijs In deze serie Godsbewijs’ wordt drie keer een godsbewijs (en hun weerleggingen) uit de geschiedenis behandeld. Intro Volgens[...]
Godsbewijs: argument tegen het ontologisch godsbewijs (1)
In deze serie ‘Godsbewijs’ wordt drie keer een godsbewijs (en hun weerleggingen) behandeld. Hier een weerlegging van het ontologisch godsbewijs.
Godsbewijzen: het ontologisch godsbewijs
In deze serie ‘Godsbewijzen’ wordt drie keer een godsbewijs (en hun weerleggingen) uit de geschiedenis behandeld. Hier: het meest hardnekkige godbewijs.
De filosofie van René Descartes (in gif)
René Descartes leefde van 1596-1650 en had een idee.Als wiskundige ging hij de filosofie op een baanbrekende manier te lijf.
Revolutionaire filosofie (Immanuel Kant), met dank aan de paus
Immanuel Kant en Nicholas Copernicus zijn beide revolutionaire denkers. En het is allemaal ooit begonnen met een vraag van een paus.
De filosofie van Plato (in gif)
Plato hoort bij de belangrijkste filosofen. Dat maakt 'm niet de makkelijkste denker, maar gelukkig zijn er gifjes om zijn filosofie mee uit te leggen.
Karl Marx voor beginners
Karl Marx is terug van (misschien wel nooit) weggeweest. Zijn filosofie is actueler dan ooit. In dit blog maak je kort en krachtig kennis met zijn denken.
Waarom je niet je hele leven bij de NS wilt werken
Anders dan generaties voor ons, hoppen we tegenwoordig snel van de ene baan naar de andere. We zijn mangers van ons eigen geluk geworden. Hoe kwam dat?
Filosofie en islam
1000 jaar geleden. Het Arabische Rijk en de islam waren dominant. Er was wetenschap, filosofie en tolerantie. Daar hoor je tegenwoordig nooit meer over.
Godsbewijs: het argument van het kwaad
Het argument van het kwaad is het meest gegeven argument tegen het bestaan van God. In dit blog in de serie 'godsbewijs' sta ik erbij stil.
Godsbewijs: tegen het argument van het kwaad
In de serie 'godsbewijs' komt het argument van het kwaad voorbij: hoe kan er een God zijn met zoveel ellende? Maar het argument overtuigt niet iedereen.
Filosofie voor druktemakers: Seneca
Op de meeste dingen die je overkomen heb je geen invloed. Pech. Geluk. Een stommiteit van een ander. Seneca maakt dit tot het kernidee in z'n filosofie.
Daten voor je leven (met Jean Paul Sartre)
De filosoof Jean Paul Sartre zegt: dates zijn een blauwdruk van wat het is om te leven. Wie het spel snapt, komt het verst. In dit blog Sartre's anaylse.
3 tips om je vrij te voelen (van Jean-Paul Sartre)
We zijn nog nooit zo vrij geweest en tegelijk zijn we ons nog nooit bewust geweest van alle keuzes. Wie helpt ons om te kiezen? Jean-Paul Sartre weet raad.
De eenhoorn bestaat echt!
Als ik het heb over een eenhoorn, weet jij waar ik het over heb. Ook zonder dat jij en ik ‘m ooit gezien hebben. En dus bestaat-ie. Blog over echt en nep.
Spinoza op de barricades (in Amsterdam)
Ergens in 1650 stuurde een verre voorvader (en naamgenoot) van onze koning een leger naar Amsterdam. De Amsterdammers moesten zich verdedigen, ook Spinoza.
Met Martin Heidegger in de ballenbak
Wie heeft er niet ingezeten? Småland,de ballenbak van de Ikea – een uitstekend voorbeeld om de filosofie van Heidegger te begrijpen.
Ik droom een boom (Berkeley)
Een stil, verlaten bos. Een boom. Hij valt om. Geen mens merkt het op. Heeft het dan wel geluid gemaakt? Een gedachte-experiment van de filosoof Berkeley.
De Islamitische denker die de wetenschap onderuit haalde
Al-Ghazali was een islamitische denker die de wetenschap zo'n mokerslag toediende dat-ie 'm tot op de dag van vandaag nauwelijks te boven is gekomen.
Ethiek voor noodgevallen
Noodgeval 1 Stel, je bent machinist op een losgeslagen wagon. De remmen werken niet meer en ook de claxon geeft geen[...]
Spring maar niet achterop bij mij
Achterop m’n fiets Ik fiets al negen jaar op dezelfde fiets. Hij voldoet aan alle eisen voor een Amsterdams stalen[...]
Tijd voor filosofie
Tijd? Ik bedoel: wat is nou tijd? Als er geen mensen zouden zijn (om de tijd te meten) zou er dan tijd[...]
Nietzsche en de geit-mens
Mislukte filoloog wordt filosoof Nietzsches academische carriere begon als filoloog, een kenner van oude Griekse en Romeinse teksten. Maar als[...]
Klootzak Hume
De filosoof David Hume was een skepticist. Vandaag zouden we misschien wel zeggen: een klootzak. Hij voerde sommige gedachtengangen zo[...]
Filosofie in straattaal
Filosofie in blaattaal Veel filosofische teksten zijn moeilijk. Je strandt al op de eerste pagina. Bij De Correspondent klaagden ze er[...]
Doodgraven
Doodgraven Stel dat onze beschaving ten einde komt en de de wereld compleet veranderd. Over 1500 jaar vindt er archeologisch[...]
De filosofie van Sartre (in gif)
De filosoof Sartre was de rockster van het Existentialisme. Bij zijn begrafenis waren meer mensen dan bij die van Andre[...]
De filosofie van Heidegger (in gif)
Het leven, zegt Heidegger is een vreemd gebeuren. Hij geeft drie voor de hand liggende dingen waarom het leven zo[...]

contact


Neem vrijblijvend contact op met Gerko.

phone

telefoon

06 504 605 13

envelope-o

email

info@gerkotempelman.nl

zakelijke boekingen via