al-Ghazali

...de belangrijkste islamitische filosoof

bekijk zijn verhaal!

Ik realiseerde me dat ik eigenlijk afstand moest nemen van roem en rijkdom, en al mijn beslommeringen en verplichtingen achter mij moest laten. 


Maar dan keek ik weer naar mijn alledaagse leven. Dan besefte ik dat ik vastzat aan allerlei verplichtingen en menselijke relaties. [...]


Ik bleef hier lang over nadenken, omdat ik niet wist wat ik moest doen. 


De ene dag wist ik het zeker: ik moest vertrekken uit Bagdad en het leven dat ik daar leidde de rug toekeren. Maar de volgende dag kwam ik weer terug op die gedachte. Het ene moment zette ik een stap vooruit, om snel daarna weer een stap terug te doen.

Wie is al-Ghazali?

De bevlogen middeleeuwse denker al-Ghazali is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbrengt.


Al-Ghazali's filosofie is een fascinerende kennismaking met de islamitisch filosofie (zie onder) die ontstond in de gouden eeuwen van de islam

al-ghazali gerko tempelman

al Ghazali

1058-1111

Sinds de bloei van mijn jeugd, stort ik mij in het getier van de diepe oceaan van kennis, waarin de meeste mensen verdrinken en waaruit slechts enkelen gered worden. Ik waag mij dapper in diepe wateren, zonder al te bang en voorzichtig te zijn.

(parafrase, Verlost van Onzin)

Autobiografie, inleiding en uitleiding van Ghazali

"Soepele, eigentijdse vertaling van Van Lit en Tempelman." ***** Trouw


"Knap vertaald en van context voorzien" **** NRC


"Van Lit en Tempelman ontsluiten het denken van deze middeleeuwse grootheid op ijzersterke wijze."
Nederlands Dagblad

ghazali verlost van onzin

Thema's in Ghazali's filosofie

Kennis

niveau: beginner

"Ik zei tegen mezelf (klik):

ik ben op zoek naar kennis over de ware aard van de dingen, dus moet ik eerst te weten komen wat de ware aard van kennis zelf is. Ik realiseerde me dat zekere kennis die kennis is waarover geen twijfel bestaat en waarin geen fout of vergissing voorkomt. Het hart mag geen ruimte krijgen om erover te oordelen. Steker nog, foutloos zijn vereist een mate van zekerheid die nooit verandert in twijfel of ontkenning."

Geloof en wetenschap

niveau: beginner

"De meeste bewijzen (klik)

van de filosofen in de natuurkunde en metafysica zijn gebaseerd op [...] datgene wat ze zelf kunnen ervaren, bedenken en voorstellen. En wat ze zich niet kunnen voorstellen, houden ze voor onmogelijk."

Intuïtie

niveau: gevorderde

"Wie uitgaat van redeneringen (klik)

verwerft kennis; wie de toestand zelf ervaart, kent het proefondervindelijk; en wie deze toestand leert kennen van horen zeggen en door de feiten te onderzoeken, doet dat op basis van geloof.

Collectief en individu

niveau: gevorderde

"Stel je eens voor (klik)

dat een volwassen man met een gezond verstand, die nog nooit ziek is geweest, ziek wordt. En stel je voor dat hij een zorgzame vader heeft die bedreven is in de geneeskunde. [...] Stel dat zijn vader een medicijn voor hem samenstelt en zegt: 'dit medicijn bestrijdt de ziekte en zal je van je kwaal genezen.' [...] Neemt hij het medicijn in? Of weigert hij het en zegt: 'ik heb zelf geen kennis van het verband tussen dit medicijn en gezond worden, en ik heb hier geen ervaring mee.'"

Eens sparren?

Voel je vrij om al het (video)materiaal op deze website te gebruiken. Daar is het voor gemaakt. 


Heb je vragen? Of ideeën? Of wil je eens sparren? Ik denk regelmatig met docenten en scholieren mee. Over een PWS. Over een lesinvulling. Of over een lessenserie.


Voel je vrij me te mailen. Of bel me op 06 504 605 13

Groet, Gerko

Gerko Tempelman alle blogs

Meer over

islamitische filosofie

Wat is de islam?

Zes video's over de islam als religie. De vijf zuilen. De Koran. Geweld. En wie de baas is. Bekijk ze allemaal hier.

Het levensverhaal van Mohammed

Drie video's over het levensverhaal van Mohammed. Van zijn vroege jeugd tot het begin van het ontstaan van het Arabische Rijk. Bekijk de drie video's hier.

Het Arabische Rijk

Zeven video's over het Arabische Rijk. Van Soennisme tot shi'isme. Van het kalifaat tot aan de invloed ervan in Europa. Bekijk de video's hier.

Islamitische filosofen die je moet kennen

Drie van de belangrijkste denkers uit de islamitische denktraditie. Avicenna (ibn Sina), Averroes (ibn Rushd) en al-Ghazali. Bekijk ze hier. De roze video's in het kort. De blauwe in een lange versie.

GERKO TEMPELMAN  //  filosoof, theoloog


Al jaren zet ik me in om de islamitische denktraditie te ontsluiten in het Nederlandse taalveld. 


Ik werk als docent islamitische filosofie voor een breed pallet aan onderwijsinstellingen in Nederland, schreef erover voor Filosofie Magazine en co-publiceerde met Verlost van Onzin het eerste actuele filosofische islamitische werk in het Nederlands.


Via mijn YouTube-kanaal heb ik vaak contact met scholieren, die ik graag verder help met hun PWS of onderzoek. Ook maakte ik vaker lesbrieven en lesopzetten.  


Weet me te vinden als je eens wilt sparren!

Gerko Tempelman