Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tussen rede en religie – Ghazali

20/11/2021 @ 10:00 - 15:30

ghazali verlost van onzin

Ter gelegenheid van het verschijnen van nieuwe Nederlandse vertalingen van islamitische filosofen, organiseert HOVO Amsterdam een studiedag over islamitische filosofie. Op deze dag staan we stil bij hoe het filosofisch denken in de Gouden Eeuwen van de islam ontstond en zich ontwikkelde in het denken van al Farabi en al Ghazali. Al Farabi’s faam was zo groot dat hij de ‘tweede leraar’ werd genoemd (de ‘eerste leraar’ was Aristoteles). Al Ghazali kreeg de bijnaam ‘het bewijs van de islam’. Aan de hand van nieuwe, vertaalde teksten maakt u kennis met de onderwerpen die de islamitische filosofie beheersten en ontdekt u hoe het islamitisch denken in elkaar stak. Dr. Michiel Leezenberg zal stilstaan bij zijn Nederlandse vertaling van al-Farabi en Gerko Tempelman (MA) voorziet de vertaling van het werk van al-Ghazali (in coproductie met dr. Cornelis van Lit) van een toelichting.

Tijdens de studiedag zal specifiek het thema van de verhouding tussen rede en religie worden verkend. We ontdekken dat die spanning niet alleen al Ghazali’s filosofie bepaalde, maar ook hoe men hem in respectievelijk de islamitische traditie en de westerse traditie is gaan zien. Via deze weg ontdekken dat de lijnen die ontstonden in het vroege islamitische denken nog altijd doorwerken naar vandaag. Niet alleen in de islamitische wereld, maar net zoveel in het westerse denken.

Onderwijsvorm: hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie.
Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU. 

Werken van Al-Farabi en al-Ghazali, twee filosofen uit de ‘gouden eeuwen’ van de Islamitische filosofie verschijnen binnenkort in nieuwe vertalingen. Betrokkenen dr. Michiel Leezenberg en Gerko Tempelman (MA) geven toelichting en bieden historische en intellectuele context.