Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofie en islam (Tilburg)

16/11/2021 @ 10:00 - 16:00

Gerko Tempelman filosofie en islam

Religie is terug van weggeweest. En de meest zichtbare variant kennen we ook: de islam. De kranten staan er vol mee. Maar wat weten we over de islam?

Tijdens deze themadag maak je niet alleen kennis met het ontstaan van de islam, er wordt ook gekeken naar een tijd waarin het Arabische Rijk de dominante wereldcultuur was. In de gouden eeuwen van de islam, bloeiden de wetenschap en filosofie – iets dat niet iedereen zich vandaag de dag kan voorstellen.

Gerko Tempelman neemt je mee in het ongelooflijke verhaal van het ontstaan van de islam en het Arabische Rijk. En vanuit de vraag ‘hoe ontstaat wetenschap?’ staan we stil bij rekenkunde, sterrenkunde en de spanning tussen geloof en wetenschap in het Arabische Rijk. We ontdekken welke dingen we vandaag de dag te danken hebben aan wetenschappers in het Arabische Rijk en we staan stil bij hoe deze wetenschap de aanjager werd van de westerse wetenschappelijke revolutie.

We maken kennis met middeleeuwse redeneerkunde volgens de methode Job Cohen: theedrinken en de boel bij elkaar houden. En we reizen van de splinternieuwe hoofdstad Bagdad naar Cordoba en onderweg leren we drie belangrijke islamitische filosofen kennen (die het hartgrondig met elkaar oneens waren).

Maar we vragen ook: wat is er eigenlijk zo vanzelfsprekend aan onze eigen kennis en onze eigen cultuur? Want dat is bovenal wat deze cursus doet: het helpt je je te verplaatsen in mensen die we vaak niet begrijpen. En leren zo met andere ogen te kijken naar onszelf en onze eigen tijd.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
“Petje af voor de docent. Zoveel kennis, het gemak waarmee hij de cursus gaf, de beleving, de uitstraling. Enorm goed.”
“Zeer verzorgde presentatie, docent had goed contact met de cursisten. Leuke didactische vaardigheden. Dus: Perfect”
“Gerko Tempelman heeft een dag lang met veel inspiratie kennis overgedragen. Didactisch sterk. Een erg leuke dag die nog dagen tot nadenken stemde!”
“Zeer inspirerend, uitnodigend en goed geconstrueerde opzet om de grote lijnen en de filosofen weer te geven.”

Gegevens

Datum:
16/11/2021
Tijd:
10:00 - 16:00
Evenement Categorieën:
, ,
Site:
https://www.hovobrabant.nl/cursussen/1162-filosofie-en-islam

Locatie

Universiteit Tilburg
Warandelaan 2
Tilburg, 5037 AB Netherlands
+ Google Maps