Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing filosofie en islam (Borne)

23/09/2018 @ 14:00 - 16:00

€10
Filosofie en islam

”Religie is terug van weggeweest. De meest zichtbare variant kennen we ook: de islam. ​In de vorige eeuw dacht men dat godsdiensten zouden gaan verdwijnen. Maar dat idee werd definitief de das om werd gedaan op 11 september 2001. De aanslagen op de Twin Towers lieten zien dat religie niet weg was. Sterker nog: religie is terug. En dus staat de scheiding van kerk en staat onder druk. Want die bestaat in culturen niet. Reden genoeg om je te verdiepen in de islam.” Aldus Gerko.

Gerko Tempelman:
1000 jaar geleden. Europa. Een christelijk continent in de middeleeuwen. Met weinig Wetenschap. Tolerantie was een vreemd concept.
Er was ook een islamitisch Europa. Kalifaat Europa, noemden sommigen het zelfs (na het jaar 929). Dáár bloeide de wetenschap. Een project waar christenen, joden en islamieten regelmatig gezamenlijk aan werkten.

Sindsdien is er veel veranderd. ‘De rollen zijn omgedraaid’, hoor je wel eens. Wat is er gebeurd? En waarom weten we zo weinig van deze geschiedenis? Filosoof en theoloog Gerko Tempelman houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Als docent maakt hij de filosofie toegankelijk aan de hand van actuele vragen, iets wat hij bij onder andere de Vrije Academie, Volksuniversiteit en School of Life heeft toegepast.

Gerko verdiept zich graag in wat hij ideeëngeschiedenis noemt, of: de vraag hoe het komt dat mensen denken zoals ze denken. Vaak zijn daar in de geschiedenis namelijk allemaal oorzaken voor aan te wijzen. En dat zegt iets over jezelf maar net zo goed over die vreemde, onbegrijpelijke ander.

Tickets
Entree is €10,- inclusief kop koffie/thee.
U kunt zich vooraf opgeven door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden €10,00 over te maken op IBAN nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van lezing F&I. Ook kaarten aan de zaal verkrijgbaar. Voor jongeren geldt een reductie van €5,00.

Gegevens

Datum:
23/09/2018
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€10
Evenement Categorieën:
, ,
Site:
https://www.kulturhusborne.nl/Agenda/Filosofie-en-Islam

Locatie

Kulturhus Borne
Marktstraat 23
BORNE, 7622 CP Netherlands