Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boeklancering: Ghazali – de belangrijkste moslim na Mohammed

20/09/2021 @ 20:00 - 21:30

ghazali verlost van onzin

De bevlogen middeleeuwse denker Ghazali is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbrengt. Ook in de westerse literatuur duikt de naam van Ghazali geregeld op: bij filosofen als Bertrand Russell en Nicholas Taleb en in de boeken van Salman Rushdie en Dan Brown. Daar wordt hij eensgezind aangewezen als een strenge dogmaticus. Wie was deze Ghazali en waar komt zijn reputatie vandaan? Kan het echt zo zijn dat hij het einde van het vrije denken in de islam inluidde?

Voor een antwoord kunnen we nu terecht bij Ghazali zelf, want er is een nieuwe Nederlandse vertaling van zijn autobiografie Verlost van onzin – één van de belangrijkste werken uit het islamitische denken, voorzien van uitgebreide context en interpretatie. Daarin zet Ghazali zichzelf neer als een twijfelende zoeker, allesbehalve de dogmatische betweter zoals hij zo vaak wordt geportretteerd.

Al-Ghazali (1058-1111) wordt de belangrijkste moslim na Mohammed genoemd. Zijn boeken over filosofie, theologie en mystiek worden nog altijd veel gelezen in de islamitische wereld. Verlost van onzin geldt als zijn meest persoonlijk werk.

Ter gelegenheid van de verschijning van Verlost van onzin organiseren de Volksuniversiteit en de OBA organiseren een inhoudelijke boeklancering, met bijdragen van Kamel Essabane (Fahm instituut), Rinse Kruithof (Boom Filosofie) van de vertalers en inleiders Cornelis van Lit en Gerko Tempelman. De toegang is gratis en het boek Verlost van onzin is voor een speciale kortingsprijs te verkrijgen.

SPREKERS

Kamel Essabane is promovendus aan de Radboud Universiteit en onderzoekt de bijdragen van primair islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming in Nederland. Daarnaast is hij cursusleider bij het FAHM-instituut.

Gerko Tempelman werkt sinds enige jaren als docent islamitische filosofie voor een breed pallet aan onderwijsinstellingen in Nederland, zoals de Internationale School voor Wijsbegeerte en de HOVO op diverse Nederlandse universiteiten. Hij schreef ook over deze onderwerpen voor Filosofie Magazine.

Cornelis van Lit is met zijn achtergrond in filosofie, Arabisch en wiskunde niet alleen één van de weinige Nederlanders met grondige kennis van de Arabische filosofische traditie, maar behoort als ontvanger van de Veni-subsidie van NWO tot de meest veelbelovende wetenschappers van Nederland.

Rinse Kruithof is redacteur bij Boom Filosofie, de grootste en meest toonaangevende uitgever van klassieke én hedendaagse denkers.

Alaeddine Touhami In het dagelijks leven ontwikkelt Alaeddine Touhami een pedagogisch-onderwijsconcept voor vrede. Hij heeft een achtergrond in de psychologie en is een gevraagd spreker binnen en buiten onze landsgrenzen over de cultuur van vrede, het onderwijs en de mystiek-spirituele traditie van de islam. In Almere heeft hij het Huis van Vrede en andere maatschappelijke initiatieven mede-opgezet voor een meer verbonden en vreedzame samenleving.

Meer informatie 

www.verlostvanonzin.nl 
www.boomfilosofie.nl/zoeken/100-10273_Verlost-van-onzin 

Let op: dit is een evenement op locatie. Het evenement is alleen toegankelijk met een coronabewijs op de CoronaCheck-App. U kunt de volgende coronabewijzen gebruiken voor toegang: