Gerko Tempelman

Videocursus Filosofie en Islam 

chevron-down

Kennismaken met een vergeten geschiedenis.

Op deze pagina kun je alvast kennismaken met de cursus filosofie en islam.


Via deze pagina krijg je 25% korting voor de hele cursus, klik hieronder op de link:

bekijk enkele filmpjes hier

wat is de islam? (1)

De islam is praktisch

Elke moslim houdt zich z'n leven lang bezig met vijf belangrijke stappen. Ik leg ze je graag uit. En ik laat je zien hoe praktisch ze zijn, want dat zegt iets over de islam als geheel: het is een praktische religie.

wat is de islam? (3)

Is de islam een religie van het zwaard?

Als het over de islam gaat, gaat het vaak over jihad. Mensen zeggen: islam is een religie van het zwaard. Klopt dat? Ik sta er in deze video bij stil.

Sleutelstad Toledo

Kennisoverdracht uit Arabische Rijk naar Europa

Als de Arabisch Andalusische stad Toledo in handen valt van christelijke legers, ontdekken de Europeanen dat het Arabische Rijk ongelooflijk veel kennis in huis heeft. Toledo wordt de plek waar al die kennis naar Europa doorstroomt.

De gevaarlijke Aristoteles

En de vraag naar de eeuwigheid van de wereld

Als je de middeleeuwen wilt snappen, dan moet je een discussie goed begrijpen: de vraag naar de eeuwigheid van de wereld. Het lijkt gek, maar zowel de Arabische als de Latijnse wetenschap raakte er niet over uitgesproken.

Waar gaat deze cursus over?

Dit zijn de onderwerpen die in de cursus voorbijkomen

check-circle-o

Opzet van de cursus

Vanuit de vraag 'hoe ontstaat wetenschap?' staan we stil bij rekenkundesterrenkunde en de spanning tussen geloof en rede in het Arabische Rijk. Elk van die thema's heeft een duidelijke filosofische laag. Wij hebben er ons gebruik van getallen, de horoscoop en de scheiding tussen theologie en filosofie aan te danken gehad.y.

check-circle-o

Geschiedenis

Drie belangrijke steden vertellen het verhaal van de ongelooflijke expansie van het Arabische Rijk. In Bagdad bloeide de kennis en wetenschap. Cordoba probeerde in Europa Bagdad te evenaren en slaat zo een brug tussen het Midden Oosten en Europa. En in de stad Toledo vindt de vertaling van wetenschap in het Arabische Rijk naar Europa plaats.

check-circle-o

Filosofie​​​​

Maar we worden ook zelf aan het denken gezet. Wat is er zo vanzelfsprekend aan onze eigen kennis? Is het wel zo logisch dat de aarde draait en dat we tot tien tellen bijvoorbeeld? Hoe hebben we ooit geleerd om abstract te redeneren? En waarom verdwijnt sommige wetenschap ook weer?

check-circle-o

En wij?

Niet lang na de gouden ​eeuwen en de daarbij behorende vertaalbeweging van het Arabische Rijk, kwam de wetenschap naar Europa. Ook hier vond een vertaalbeweging plaats, van precies dezelfde werken. We staan stil bij de vele parallellen van onze geschiedenis met die van het Arabische Rijk en wat dat zegt over ons.


​Anderen over de cursus filosofie en islam

quote-right

Zineb Serbout 

Deelnemer cursus


"Ik als moslim ben onwijs trots op onze rijke geschiedenis en vind het super tof van je dat je dit onderwerp hebt opgepakt. Gerko's manier van vertellen en de kennis die ik nu wijzer ben geworden heeft ervoor gezorgd dat ik thuis aan het lezen ben geslagen en weer boeken uit de kast heb gepakt!"

Frans van der Helden 

Prof. islamitisch recht (Vu)


"Ik heb erg genoten van je cursus en ben jaloers op de toegankelijke wijze waarop je je verhalen brengt; ik hoorde ook om mij heen in de zaal dat je de onderwerpen op zo'n heel toegankelijke wijze en in een heel toegankelijke taal bracht."

Corrine van de Craats 

Deelnemer cursus


"Vanochtend lezing bijgewoond door Gerko Tempelman. Ik dacht ik zal de helft wel niet begrijpen. Het liep anders. Er was geen zin bij die ik niet begreep. Wat een geweldige docent. Een natuurtalent."

GERKO TEMPELMAN  //  filosoof, theoloog


Als ZZP-filosoof heb ik veel ervaring met lesgeven. Ik geef en gaf les bij de Vrije Academie, The School of Life en de Volksuniversiteiten en reis als docent heel het land door. Ook werkte ik op 3 middelbare scholen.


Ik werk als filosofisch dramaturg bij Theatergezelschap McKassett, ontwikkel filosofiemodules voor middelbare scholen en in de zomer van 2018 verschijnt mijn eerste boek over God in de postmoderne tijd.

Gerko Tempelman

Ga direct naar de cursus en ontvang 25% korting