Gerko Tempelman

Nieuw boek: 

Verlost van onzin


Al-Ghazali’s autobiografische zoektocht naar waarheid.

Planning: zomer/ najaar 2020

Stop. Wacht! 
Dit vind ik interessant!
Hou me op de hoogte a.u.b.!

Ben jij nu al geïnteresseerd in deze studiedag?

Laat hieronder je emailadres achter, dan mis je niks

Ik respecteer jouw privacy. Lees hier mijn privacyverklaring.

Waar gaat deze studiedag over?

tussen geloof en wetenschap

De denker: al-Ghazali

‘Het bewijs van de islam’ wordt hij genoemd - de middeleeuwse denker al-Ghazali. Tot op de dag van vandaag is hij een inspiratiebron voor miljoenen moslims. Maar zijn naam duikt ook op andere plekken op. In de boeken van Salman Rushdie en Ayaan Hirsi Ali. In het manifest van Anders Breivik, bij filosofen als Bertrand Russell en in populair wetenschappelijk werk als dat van Nicholas Taleb en Neil deGrasse Tyson - allemaal hebben ze het over al-Ghazali en allen portretteren ze hem op dezelfde manier: als degene die eigenhandig het islamitische vrije denken de nek omdraaide.

Zijn verhaal

Wie is deze denker? En is het ‘bewijs van de islam’ inderdaad degene die het einde inluidde van het vrije denken binnen de islam? Dit boek daagt de lezer uit dit zelf te beoordelen aan de hand van een nieuwe, (nog niet gepubliceerde) vertaling van al-Ghazali’s verrassende autobiografie. Het is een tekst waarin al-Ghazali zichzelf neerzet als een twijfelende zoeker en allesbehalve de dogmatische betweter zoals hij zo vaak wordt geportretteerd. Het is een verhaal dat in de islamitische traditie al 900 jaar verteld wordt. En de tekst biedt de geïnteresseerde leek een fascinerende kennismaking met het islamitische denken zoals dat in de Gouden Eeuwen van de islam ontstond en doorwerkt naar vandaag de dag.

De studiedag

Tijdens deze studiedag lezen we met elkaar fragmenten uit al-Ghazali’s biografie De redder uit de dwaling in een door de docenten ontwikkelde nieuwe Nederlandse vertaling. Het boek behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

  • De plek van al-Ghazali in het westerse denken
  • Griekse filosofie in het Arabische Rijk
  • Ismaïlisme (shi'a islam) 
  • Islamitische theologie (kalam)
  • Islamitische mystiek (soefisme)

De docenten

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman (ma) werkt sinds enige jaren als docent islamitische filosofie voor een breed pallet aan onderwijsinstellingen in Nederland, zoals de Internationale School voor Wijsbegeerte en de HOVO op diverse Nederlandse universiteiten. Hij schreef ook over deze onderwerpen voor Filosofie Magazine. Gerko weet als geen ander deze veelal onbekende denktraditie op een begrijpelijke en dynamische manier toegankelijk te maken.

Cornelis van Lit

Cornelis van Lit (Phd) is met zijn achtergrond in filosofie, Arabisch en wiskunde niet alleen één van de weinige Nederlanders met grondige kennis van de Arabische filosofische traditie, maar behoort als ontvanger van de Veni-beurs van NWO één van de meest veelbelovende wetenschappers van Nederland. In Nederland is er momenteel geen betere persoon die iets over al-Ghazali kan zeggen.

Waar, wat, hoe?

We zijn nog bezig deze cursus vorm te geven - details volgen over enige tijd.

kosten

Schatting van de prijs

  • inclusief koffie en thee
  • inclusief borrel na afloop

Locatie

Nader te bepalen

  • Amsterdam of Utrecht
  • bereikbaar met OV

Datum

Periode

  • Ergens tussen 1-16 juli
  • Ergens tussen 1-20 september

Jippie!

Hier zou ik best eens bij willen zijn!

Houd me op de hoogte!

Ik stuur je een mail zodra alle gegevens zijn ingevuld.


Vul je naam en emailadres in en mis niks!


Groet,

Gerko Tempelman

Ik respecteer jouw privacy. Lees hier mijn privacyverklaring.