Gerko Tempelman

Cursus Filosofie en Islam 

chevron-down

Kennismaken met een vergeten geschiedenis.

Vind hier alle info over de cursus filosofie en islam.

Neem hier direct contact met me op.

​Gegevens over deze cursus:

45

cursussen gegeven

1000

cursusisten

8,7

​gemiddelde beoordeling

Waar gaat deze cursus over?

Dit zijn de onderwerpen die in de cursus voorbijkomen

check-circle-o

Onderwerpen

Vanuit de vraag 'hoe ontstaat wetenschap?' staan we stil bij rekenkundesterrenkunde en de spanning tussen geloof en rede in het Arabische Rijk. Elk van die thema's heeft een duidelijke filosofische laag. Wij hebben er ons gebruik van getallen, de horoscoop en de scheiding tussen theologie en filosofie aan te danken gehad.y.

check-circle-o

Geschiedenis: steden

Drie belangrijke steden vertellen het verhaal van de ongelooflijke expansie van het Arabische Rijk. In Bagdad bloeide de kennis en wetenschap. Cordoba probeerde in Europa Bagdad te evenaren en slaat zo een brug tussen het Midden Oosten en Europa. En in de stad Toledo vindt de vertaling van wetenschap in het Arabische Rijk naar Europa plaats.

check-circle-o

Filosofie​​​​

Maar we worden ook zelf aan het denken gezet. Wat is er zo vanzelfsprekend aan onze eigen kennis? Is het wel zo logisch dat de aarde draait en dat we tot tien tellen bijvoorbeeld? Hoe hebben we ooit geleerd om abstract te redeneren? En waarom verdwijnt sommige wetenschap ook weer?

check-circle-o

En wij?

Niet lang na de gouden ​eeuwen en de daarbij behorende vertaalbeweging van het Arabische Rijk, kwam de wetenschap naar Europa. Ook hier vond een vertaalbeweging plaats, van precies dezelfde werken. We staan stil bij de vele parallellen van onze geschiedenis met die van het Arabische Rijk en wat dat zegt over ons.

​Wat zoek je?

Ik geef deze cursus op verschillende manieren:

Compleet:
3 avonden

De hele cursus, zo uitgebreid mogelijk:

 • check-circle-o
  3 avonden
 • check-circle-o
  2,5 uur per avond
 • check-circle-o
  inclusief alle sheets en tips voor meer informatie

speciaal:
1,5 uur

Het mooiste materiaal: lezing van 1,5 -2 uur 

 • check-circle-o
  1,5-2 uur, inclusief pauze
 • check-circle-o
  gespreks- en discussievragen
 • check-circle-o
  inclusief sheets en meer informatie

Spoed:
hele dag

Het verhaal in één dag + samen filosoferen.

 • check-circle-o
  7 uur lang, om het uur pauze
 • check-circle-o
  extra interactief
 • check-circle-o
  inclusief sheets en meer informatie

bekijk fragmenten van de cursus

Wat is de islam?

Kenmerk 1 van 5: de islam is praktisch

Elke moslim houdt zich z'n leven lang bezig met vijf belangrijke stappen. Ik leg ze je graag uit. En ik laat je zien hoe praktisch ze zijn, want dat zegt iets over de islam als geheel: het is een praktische religie.

De islamitische filosoof Averroes

Waarom je moet blijven denken

Bij alle dingen in het leven moet je je gezonde verstand gebruiken: als je verliefd bent en als je de Koran leest, stelt Averroes, een filosoof uit het Arabische deel van Europa.

Toledo: sleutel tot de kennis van de Arabieren

Kennisoverdracht naar Europa

Als de Arabisch Andalusische stad Toledo in handen valt van christelijke legers, ontdekken de Europeanen dat het Arabische Rijk ongelooflijk veel kennis in huis heeft. Toledo wordt de plek waar al die kennis naar Europa doorstroomt.

De gevaarlijke Aristoteles

En de eeuwigheid van de wereld

Als je de middeleeuwen wilt snappen, dan moet je een discussie goed begrijpen: de vraag naar de eeuwigheid van de wereld. Het lijkt gek, maar zowel de Arabische als de Latijnse wetenschap raakte er niet over uitgesproken.

Anderen over de cursus filosofie en islam

Zineb Serbout 

Deelnemer cursus


"Ik als moslim ben onwijs trots op onze rijke geschiedenis en vind het super tof van je dat je dit onderwerp hebt opgepakt. Gerko's manier van vertellen en de kennis die ik nu wijzer ben geworden heeft ervoor gezorgd dat ik thuis aan het lezen ben geslagen en weer boeken uit de kast heb gepakt!"

Frans van der Helden 

Prof. islamitisch recht (Vu)


"Ik heb erg genoten van je cursus en ben jaloers op de toegankelijke wijze waarop je je verhalen brengt; ik hoorde ook om mij heen in de zaal dat je de onderwerpen op zo'n heel toegankelijke wijze en in een heel toegankelijke taal bracht."

Corrine van de Craats 

Deelnemer cursus


"Vanochtend lezing bijgewoond door Gerko Tempelman. Ik dacht ik zal de helft wel niet begrijpen. Het liep anders. Er was geen zin bij die ik niet begreep. Wat een geweldige docent. Een natuurtalent."

Over mij

GERKO TEMPELMAN  //  filosoof, theoloog


Als ZZP-filosoof heb ik veel ervaring met lesgeven. Ik geef en gaf les bij de Vrije Academie, The School of Life en de Volksuniversiteiten en reis als docent heel het land door. Ook werkte ik op 3 middelbare scholen.


Ik werk als filosofisch dramaturg bij Theatergezelschap McKassett, ontwikkel filosofiemodules voor middelbare scholen en in de zomer van 2018 verschijnt mijn eerste boek over God in de postmoderne tijd.

Gerko Tempelman

Geïnteresseerd?

Neem hier contact op om te zien wat er mogelijk is.


Tot horens​​​​!

Gerko Tempelman