Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Theatervoorstelling + lezing twijfel

27/01/2020 @ 20:00 - 22:00

Twijfel

Waarom zijn we zulke vertwijfelde mensen? Op deze vraag gaat filosoof Gerko Tempelman dieper in tijdens deze Filosofische ontmoeting. Het is immers de paradox van onze tijd. We weten en kunnen meer dan ooit en toch is het leven een ingewikkelde aaneenschakeling van onoverzichtelijke keuzes.

Hoe komt dat toch – en hoe komen we er weer van af? De filosofie kan ons helpen om grip te krijgen op onze twijfelachtige wereld. En bovenal: om er de voordelen van in te zien. Want als twijfel onze taal is, zo denkt filosoof Gerko Tempelman, dan kunnen we dichter bij elkaar komen.

Filosoof Gerko Tempelman is ook filosofisch dramaturg van muziektheatercollectief KASSETT. Zij doen sinds 2015 onderzoek naar het fenomeen twijfel. Wat is het voordeel van de twijfel? KASSETT gelooft dat de wereld baat heeft bij openlijk durven twijfelen. Tussentijdse resultaten werden gepresenteerd in korte performances onder de namen DubioTwijfelzaaiersKweenie en Lariekoek. De tijd is aangebroken voor de klap op de vuurpijl: de spectaculaire slotsom Ode aan de twijfel is een theatrale, filosofische hiphop-performance vol bluf, bitches, braggadocio en Beyoncés.

Deze voorstelling Ode aan de twijfel wordt vanavond gespeeld, en ingeleid door Templeman. Na de voorstelling gaat hij dieper in op de filosofische onderwerpen die in de voorstelling aan bod kwamen. “Je bent een mens van vlees en bloed, je bed is van hout en morgen komt de zon op. Je weet het zeker. Maar hoe zeker is die zekerheid? Films als The MatrixInception en The Truman Show gaven ons al een kijkje achter de schermen: misschien is ons leven helemaal niet zo echt als we denken. Misschien worden we allemaal voor de gek gehouden door een evil genius. Filosoof Descartes zei het eeuwen geleden al.” (Uit Ode aan de twijfel)

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog. Hij is oprichter van de Nederlandse Death Cafés en experimenteerde met een kerk voor atheïsten en dominees achter de ramen op de wallen.

Datum: maandag 27 januari 2020
Locatie: Zaal 3, Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: € 11,50 – € 15,00

Gegevens

Datum:
27/01/2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorieën:
, ,
Site:
https://filosofieindenhaag.nl/denken-over-twijfel/

Organisator

FIlosofie in Den Haag

Locatie

zaal 3
constant rebecqueplein 20a
den haag, , 2518 ra Netherlands
+ Google Maps
Site:
www.zaal3.nl