Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Studiedag: de (on)zin van het leven (Amsterdam)

24/07/2018 @ 10:30 - 16:15

€55
de (on)zin van het leven

Een inleiding existentiële filosofie
Mens-zijn, wat is dat eigenlijk? En hoe doe je dat? De filosofen Nietzsche, Heidegger en Sartre beantwoorden deze vragen vanuit een analyse van de (on)zin van het leven. Tegen de achtergrond van de industrialisatie, twee wereldoorlogen en eindigend bij de vrijgevochten jaren ‘60, werken deze drie denkers uit wat het betekent om vrij te zijn. Maak deze pittige en uitdagende denkreis mee van absurdisme en betekenisloosheid naar vrijheid en schoonheid en jouw leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

1. Nietzsche en de lege ladder: de dood van God
2. Heidegger en de ballenbak: onze ‘geworpenheid’
3. Sartre en de hel: de absolute vrijheid

Maak in één dag kennis met een van de meest dominante stromingen in de hedendaagse filosofie: het existentialisme – en leer in dezelfde beweging drie filosofen kennen. Natuurlijk staan we stil bij de chaotische twintigste eeuw en ontdekken we welke unieke vragen dit nieuwe tijdperk in de wereldgeschiedenis oproept. We staan stil bij het verdwijnen van God uit de geschiedenis (‘de dood van God’) en wat de gevolgen daarvan zijn, maar komen ook uit bij hele individuele vragen over wat vrijheid is, hier en nu.

De docent gebruikt een interactieve (maar niet té interactieve) stijl die ervoor zorgt dat we meemaken waar de existentiële filosofie ons toe oproept: de grote filosofische vragen zelf ervaren. En aan de hand van levendige voorbeelden, natuurlijk uit z’n eigen leven, weet de docent het existentialisme actueel te maken voor mensen van nu. De (on)zin van het leven in één dag. Je moet het maar durven.

Gegevens

Datum:
24/07/2018
Tijd:
10:30 - 16:15
Kosten:
€55
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,
Site:
https://vrijeacademie.nl/7777/uitgebreid-zoeken/studiedag-de-onzin-van-het-leven/

Locatie

Cromhouthuis/ Bijbels museum
Herengracht 366- 368
Amsterdam, 1016 CH Netherlands