Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online lezing ISVW: Ghazali – beroemd en berucht

13/10/2021 @ 20:00 - 21:30

Ghazali

Het bewijs van de islam’ wordt hij genoemd – de middeleeuwse denker al-Ghazali. Tot op de dag van vandaag is hij een inspiratiebron voor miljoenen moslims. Maar zijn naam duikt ook op andere plekken op, in de boeken van Salman Rushdie en Ayaan Hirsi Ali. In het manifest van Anders Breivik, bij filosofen als Bertrand Russell en in populairwetenschappelijk werk als dat van Nicholas Taleb en Neil deGrasse Tyson – allemaal hebben ze het over al-Ghazali en allen portretteren ze hem op dezelfde manier: als degene die eigenhandig het islamitische vrije denken de nek omdraaide.

Wie is deze denker? En is het ‘bewijs van de islam’ inderdaad degene die het einde inluidde van het vrije denken binnen de islam? Deze cursus daagt de lezer uit dit zelf te beoordelen aan de hand van een nieuwe, (nog niet gepubliceerde) vertaling van al-Ghazali’s verrassende autobiografie. Het is een tekst waarin al-Ghazali zichzelf neerzet als een twijfelende zoeker en allesbehalve de dogmatische betweter zoals hij zo vaak wordt geportretteerd. Het is een verhaal dat in de islamitische traditie al 900 jaar verteld wordt. En de tekst biedt de geïnteresseerde leek een fascinerende kennismaking met het islamitische denken zoals dat in de Gouden Eeuwen van de islam ontstond en doorwerkt naar vandaag de dag.

Tijdens deze studiedag lezen we met elkaar fragmenten uit al-Ghazali’s biografie (Nederlands) die op 20 september in een Nederlandse vertaling verschijnt.
Zie: www.verlostvanonzin.nl voor meer informatie over deze autobiografie.

Gegevens

Datum:
13/10/2021
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorieën:
,
Site:
www.isvw.nl

Locatie

Netherlands
Telefoon:
06 504 605 13

Organisator

ISVW
Site:
www.isvw.nl