Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online cursus: waarheid in tijden van fake news

08/04/2021 @ 10:00 - 11:45

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

fake news

Sinds Donald Trump president werd, is het steeds vaker over fake news gegaan. Feiten, alternatieve feiten, fake news en post-truth: wie heeft er gelijk? En hoe bepaal je dat? De geschiedenis van de filosofie laat zien dat het nog niet zo eenvoudig is om dat te bepalen. Maar we gaan het toch proberen. Op een zelfkritische manier. Want ook al is hij niet herkozen, Donald Trump heeft vele mensen aan het denken gezet.

De vraag naar wat waarheid is, ligt aan de bakermat van het ontstaan van de filosofie. Het was deze vraag waar denkers als Socrates, Plato en Aristoteles hun bed voor uit kwamen. En ze kwamen tot een andere conclusie dan de meeste mensen tegenwoordig. Deze eerste filosofen zeiden: natuurlijk bestaat de waarheid. Wij belichten ‘waarheid’ vanuit drie perspectieven en bovenal zijn we zo kritisch mogelijk naar onszelf: hebben wij het eigenlijk wel bij het rechte eind of missen we ergens iets? En hoe weten we dat?

Resultaten
De cursus brengt helderheid in een filosofisch rampzalig begrippenveld van feiten, waarheid en nepnieuws en maakt scherp onderscheid tussen deze begrippen waardoor het zicht op de actuele discussie minder vertroebeld raakt.

De cursus toont de vraag naar wat waar is in het licht van de filosofiegeschiedenis en kijkt met een filosofische blik naar actuele politieke besluitvorming en biedt daar verrassende invalshoeken voor.

De cursus doet kritisch reflecteren op wat ieder van ons voor vanzelfsprekend houdt.

De cursus biedt een kennismaking met verschillende filosofen in verschillende fasen van de geschiedenis van de filosofie: van de Griekse oudheid tot actuele, hedendaagse denkers.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Gerko Tempelman MA is filosoof en theoloog en houdt zich bezig met de diepere menselijke drijfveren. Hij verdiept zich in ideeëngeschiedenis, of: hoe het komt dat mensen denken zoals ze denken. Tempelman geeft cursussen en lezingen over verschillende filosofische onderwerpen, schrijft onder andere voor Filosofie Magazine en is filosofisch dramaturg bij muziektheatergezelschap McKassett. In 2018 kwam zijn boek Ongeneeslijk Religieus uit dat werd genomineerd voor het beste theologische boek van het jaar.

Locatie

Netherlands + Google Maps
Telefoon:
06 504 605 13