Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus: Waarheid in tijden van Trump (Amsterdam)

06/03/2018 @ 19:30 - 21:30

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

€89
waarheid

De Amerikaanse president Donald Trump stemt tot nadenken. Sinds zijn aanstelling gaat het steeds vaker over fake news. Maar wie heeft er eigenlijk gelijk? De geschiedenis van de postmoderne filosofie laat zien dat het nog niet zo simpel is om te bepalen wat waarheid is. In drie bijeenkomsten staan we stil bij typische vragen in het tijdperk Trump. We kijken naar verschillende filosofische perspectieven op waarheid. Maar bovenal zijn we kritisch op onszelf. Hebben wij het zelf wel bij het rechte eind? En hoe weten we dat zo zeker?

Dinsdag 6 maart, bijeenkomst 1: Grip of geen grip?
De waarheid is weer terug in het moderne debat. Nadat veel mensen in onze tijd hadden verklaard dat ‘de waarheid niet bestaat’, bleek er toch iets als post-fact en post-truth mogelijk te zijn, volgens de Amerikaanse president. Hoe kan dat?

Dinsdag 13 maart, bijeenkomst 2: Buiten de bubbel
Iedereen leeft in zijn eigen wereld, ofwel zijn eigen ‘bubbel’. Iedereen heeft dus ook zijn eigen waarheden. Ook de politiek leeft in een eigen wereld. Trumps opkomst heeft geholpen om die bubbel te ontmaskeren. Weet de politiek wel wat er in de samenleving speelt? En blijven er, ondanks die bubbels, ook waarheden overeind staan?

Dinsdag 20 maart, bijeenkomst 3: Geloven in geloven
Hebben we, in onze zoektocht naar de waarheid, niet iets over het hoofd gezien? Hoe zit het met geloof, idealen en hoop? Trump schudde ons hardhandig wakker: in het licht van idealen en hoop, blijkt de waarheid helemaal niet zo belangrijk te zijn. In deze laatste bijeenkomst zien we hoe de mens in de recente geschiedenis het geloof in idealen heeft opgegeven. Misschien is het nu weer tijd om het geloof daarin terug te vinden?