Thank you for your excellent “Out of the box" lecture at our AG&M retreat. Even after a party the evening before, you got full attention of the audience. Amazing how you were able to speak and entertain for 45 minutes


- Eva van Amsterdam, VU UMC

ongeneeslijk religieus

Tweede druk!

"Het is razend knap wat Tempelman doet, zijn verhaal staat als een huis." - Trouw"Gerko is een echte educator, dat is te merken: vlot, toegankelijk, handige schemaatjes, persoonlijke noot. "

- Stefan Paas, theoloog des Vaderlands


Kijk voor meer info op: www.ongeneeslijkreligieus.nl

Gerko over filosofie

‘Filosofie is de saus die alles beter doet smaken’, stelt out-of-the-box denker Gerko Tempelman. Als stand-up filosoof weet hij steeds met verrassende perspectieven te komen op de meest uiteenlopende onderwerpen. Zelf omschrijft Gerko zijn bijdrage als een ‘nieuwbollig verhaal dat opfrist en inspireert’.


Daarom is Gerko een geliefd spreker. Als ijsbreker aan het begin van een vol programma. Als cursusdocent. Als lunch-dip-bestrijder, of als breekijzer bij een vastgelopen gesprek. Je reinste hersengymnastiek. Een aanjager voor creatieve invallen. Gegarandeerd gaan mensen naar huis met een nieuwe smaak in de mond.

Vragen? Opmerkingen?

Neem hier contact op om te zien wat er mogelijk is.


Tot horens​​​​!

Gerko Tempelman

Nog even over privacy: deze site kan om je gegevens vragen. Ik respecteer daarbij jouw privacy. Lees mijn privacyverklaring hier.

​Filosofische onderwerpen 

  • Filosofie en islam
  • Fake news vs. de feiten
  • Ongeneeslijk religieus
  • De (on)zin van het leven
  • Filosofie in één dag
  • Geloof en wetenschap (en hoofdpijn)
  • beginnen met filosofie
  • eerdere cursussen

Fake news vs. de feiten

voorheen: Waarheid in tijden van Trump

Sinds de aanstelling van Donald Trump gaat het steeds vaker over fake news. Er zijn 'fact-checkers' in het leven geroepen en beschuldigingen van waarheidsverdraaiing. Wie heeft er gelijk? De geschiedenis van de postmoderne filosofie laat zien dat het nog niet zo simpel is om te bepalen wat waarheid is. Deze cursus schept helderheid. Maar laat ook zien dat veel andere dingen belangrijker zijn dan feiten.

Wat anderen zeggen

Zineb Serbout 

Deelnemer cursus


"Ik als moslim ben onwijs trots op onze rijke geschiedenis en vind het super tof van je dat je dit onderwerp hebt opgepakt. Gerko's manier van vertellen en de kennis die ik nu wijzer ben geworden heeft ervoor gezorgd dat ik thuis aan het lezen ben geslagen en weer boeken uit de kast heb gepakt!"

Frans van der Helden 

Prof. islamitisch recht (Vu)


"Ik heb erg genoten van je cursus en ben jaloers op de toegankelijke wijze waarop je je verhalen brengt; ik hoorde ook om mij heen in de zaal dat je de onderwerpen op zo'n heel toegankelijke wijze en in een heel toegankelijke taal bracht."

Corrine van de Craats 

Deelnemer cursus


"Vanochtend lezing bijgewoond door Gerko Tempelman. Ik dacht ik zal de helft wel niet begrijpen. Het liep anders. Er was geen zin bij die ik niet begreep. Wat een geweldige docent. Een natuurtalent."

Blogs

Geld als religie
Boodschappen op zondag en geld als religie Een oude schoolvriend van mij noemt zichzelf met trots ‘zeer principieel’. Het is[...]
Hoe ik mijn zoontje leerde zondigen (en hoe het verder moet met hem)
Hoe ik mijn zoontje leerde zondigen (en hoe het verder moet met hem) In onze kamer staat een blauwe kast.[...]
Waarom ik ongeneeslijk religieus ben
(gedeelte uit mijn boek: www.ongeneeslijkreligieus.nl Vlak voor mijn achttiende verjaardag ging ik op bezoek bij een professor. Bij hem thuis[...]
Ik word pessimist als ik later groot ben
Dromen van later Mijn zoontje is 9 maanden oud. Op ouders van nu lees ik dat-ie dan begint met dromen.[...]

bekijk enkele van mijn video's

Wat is de islam?

Kenmerk 1 van 5: de islam is praktisch

Elke moslim houdt zich z'n leven lang bezig met vijf belangrijke stappen. Ik leg ze je graag uit. En ik laat je zien hoe praktisch ze zijn, want dat zegt iets over de islam als geheel: het is een praktische religie.

De islamitische filosoof Averroes

Waarom je moet blijven denken

Bij alle dingen in het leven moet je je gezonde verstand gebruiken: als je verliefd bent en als je de Koran leest, stelt Averroes, een filosoof uit het Arabische deel van Europa.

Toledo: sleutel tot de kennis van de Arabieren

Kennisoverdracht naar Europa

Als de Arabisch Andalusische stad Toledo in handen valt van christelijke legers, ontdekken de Europeanen dat het Arabische Rijk ongelooflijk veel kennis in huis heeft. Toledo wordt de plek waar al die kennis naar Europa doorstroomt.

De filosoof Nietzsche

God is dood

'God is dood', zei Nietzsche. Dat weten we al. Maar wat hij verder zei, is bijna vergeten. Terwijl het 'm daar juist om ging. Gerko Tempelman legt uit hoe Nietzsche helpt in bange dagen.