Filosofie en islam

 • Hoe het Arabische Rijk wetenschap en verlichting naar Europa bracht.
 • Gerko Tempelman > De islam > Filosofie en islam

Filosofie en islam

Filosofie en islam in een notendop

1000 jaar geleden. Europa. Een christelijk continent in de middeleeuwen. Wetenschap was er weinig. Tolerantie was een vreemd concept.

Er was ook een islamitisch Europa. Kalifaat Europa, noemden sommigen het zelfs (na het jaar 929). Dáár bloeide de wetenschap. Een project waar christenen, joden en islamieten regelmatig gezamenlijk aan werkten.

Er is veel veranderd sindsdien. ‘De rollen zijn omgedraaid’, hoor je wel eens. Wat is er gebeurd? En waarom weten we zo weinig van deze geschiedenis?

Ik heb me veel verdiept in dit onderwerp. Ik gaf er een cursus over en schreef een e-book. Op deze pagina vind je iets van wat ik zoal tegenkwam.

Filosofie en islam

Vragen, vragen...

Waarom dit onderwerp?

Je hoort tegenwoordig veel ongenuanceerde geluiden over de islam of over wetenschap versus religie. Dat is vaak begrijpelijk, maar ook heel erg ingegeven door onze huidige tijd. Als je er geschiedenis naast legt, krijg je een vollediger beeld. Dat helpt om je eigen visie te relativeren en om meer begrip te krijgen voor een ander.

Waarom verdween wetenschap?

Er is veel gebeurd in 1000 jaar. Filosofie en islam lijken minder logisch bij elkaar te horen. Er wordt veel gediscussieerd over de vraag hoe dat kan. Sommigen zeggen: het komt door hoe de islam als religie werkt. Anderen: het komt door politieke ontwikkelingen. Niemand weet hoe het echt zit. Ik schreef er een blogje over (zie onder) en in m'n e-book kom ik erop terug.

8 boeken om te beginnen met filosofie

8 boeken om te beginnen met filosofie

De mooiste (en toegankelijkste) filosofieboeken die ik las op een rijtje.

Laat hieronder je mailadres achter en ik stuur je de lijst direct toe.

Gerko Tempelman

Hier had ik wat aan

Menocal gouden eeuwen

Geweldig boek. Leest als de krant. Specifiek over Arabisch Andalusië (hedendaags Spanje).

Lyons Huis der wijsheid

Prachtig! Nadruk ligt hier meer op het hele Arabische Rijk, de ontwikkeling van wetenschap en de hoofdstad Bagdad.

Ik heb veel gehad aan dit filmpje over het ontstaan van de islam (Engels, 13 min).

Een paar inzichten

bernard lewis - jews of islam

Judeo-christelijk? Judeo-islamitisch!

De term ‘judeo-christelijk’ hoor je tegenwoordig regelmatig terugkomen. Vaak in een politieke context. Maar als je de geschiedenis goed bekijkt staat judeo-christelijk veel vaker voor vervolging, onderdrukking en antisemitisme dan ‘judeo-islamitisch’.

Joden en islamieten hadden de eeuwen door een veel betere relatie, zo stelt de arabist Bernard Lewis. Eén reden was dat ze veel dezelfde voedselwetten hebben (die het christendom niet heeft). En christelijke theologen dachten vaak een theologische reden te hebben voor jodenvervolging (ze hadden Jezus gedood).

Tegenwoordig is het omgedraaid. Maar ‘judeo-christelijk’ als onze geschiedenis? Die term kun je eigenlijk niet gebruiken. Meer hierover in m’n e-book.

boekdrukkunst

Historische pech: de boekdrukkunst

Soms heeft een cultuur pech in de geschiedenis. Eén van de redenen waarom in Europa de wetenschappelijke revolutie tot stand kwam was de boekdrukkunst. Die verspreidde razendsnel allerlei ideeën.

In het Arabische Rijk, zo’n 700 jaar eerder, was de uitvinding van papier (in China) de aanjager van een snellere verspreiding van ideeën.

Maar arabisch-sprekende culturen gingen niet mee in de revolutie van de boekdrukkunst. Waarom niet? Eigelijk heel simpel: het arabische alfabet kent meerdere variaties per letter. Het was aanzienlijk meer gepuzzel om dat te drukken dan het latijnse alfabet. En dus gebeurde het minder. En ontstond er achterstand.

M’n blogs over filosofie en islam

Close

Boek of vraag!

Wil je me boeken voor een lezing? Of heb je een vraag? Neem hier contact met me op.

 • Vraag

  Emailadres

 • Subscribe error, please review your email address.

  Close

  You are now subscribed, thank you!

  Close

  There was a problem with your submission. Please check the field(s) with red label below.

  Close

  Your message has been sent. We will get back to you soon!

  Close