Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Studiedag: filosofie en islam (Tilburg)

28 november @ 10:30 - 16:30

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every 2 weeks that begins at 10:30am on woensdag, repeating until 28/11/2018

€68
Filosofie en islam

Religie is terug van weggeweest. En de meest zichtbare variant kennen we ook: de islam. De kranten staan er vol mee. Maar wat weten we over de islam?

In deze cursus maak je niet alleen kennis met het ontstaan van de islam, er wordt ook gekeken naar een tijd waarin het Arabische Rijk de dominante wereldcultuur was. In de gouden eeuwen van de islam, bloeide de wetenschap en filosofie – iets dat niet iedereen zich vandaag de dag kan voorstellen.

(klik hier voor meer video’s over filosofie en islam.)

Deze cursus neemt je mee in het ongelooflijke verhaal van het ontstaan van de islam en het Arabische Rijk. En vanuit de vraag ‘hoe ontstaat wetenschap?’ staan we stil bij rekenkunde, sterrenkunde en de spanning tussen geloof en wetenschap in het Arabische Rijk. We ontdekken welke dingen we vandaag de dag te danken hebben aan wetenschappers in het Arabische Rijk en we staan stil bij hoe deze wetenschap de aanjager werd van de westerse wetenschappelijke revolutie.

We maken kennis met middeleeuwse redeneerkunde volgens de methode Job Cohen: theedrinken en de boel bij elkaar houden. En we reizen van de splinternieuwe hoofdstad Bagdad naar Cordoba en onderweg leren we drie belangrijke islamitische filosofen kennen (die het hartgrondig met elkaar oneens waren).

Maar we vragen ook: wat is er eigenlijk zo vanzelfsprekend aan onze eigen kennis en onze eigen cultuur? Want dat is bovenal wat deze cursus doet: het helpt je je te verplaatsen in mensen die we vaak niet begrijpen. En leren zo met andere ogen te kijken naar onszelf en onze eigen tijd.

Gegevens

Datum:
28 november
Tijd:
10:30 - 16:30
Kosten:
€68
Evenement Categorieën:
, ,
Website:
https://www.hovobrabant.nl/cursussen/cursusaanbod/24357-filosofie-en-islam

Locatie

Universiteit Tilburg
Warandelaan 2
Tilburg, 5037 AB Netherlands
+ Google Maps